Opis wina

Dafnios Red

Femina White
Alargo Red
Szczepy: 100% Syrah (z Krety)
Charakterystyka: To wino ma bardzo ciemny, czerwony kolor. W kompleksowym, aromatycznym bukiecie można rozpoznać zapach śliwki, dżemu wiśniowego, wanilii, suszonej szynki i czekolady. Posiada bogaty profil smakowy, który z czasem nabiera jeszcze więcej mocy. Finish ostry i długi.
Polecamy serwować w temperaturze 17°C.
Nagrody i wyróżnienia:
Rok | Kraj | Konkurs | Rocznik | Nagroda |
2012 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2009 | Srebrny medal |
2011 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2008 | Złoty medal |
2011 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2006 | Srebrny medal |
2010 | Belgia | Concours Mondial de Bruxelles | 2008 | Srebrny medal |
2010 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2008 | Srebrny medal |
2010 | Francja | Challenge International du Vin | 2008 | Srebrny medal |
2009 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2007 | Srebrny medal |
2008 | Wielka Brytania | London, IWSC | 2006 | Brązowy medal |
2008 | Belgia | Concours Mondial de Bruxelles | 2006 | Srebrny medal |
2007 | Francja | Challenge International du Vin | 2005 | Brązowy medal |
2007 | Wielka Brytania | London, IWSC | 2005 | Brązowy medal |
2006 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2004 | Złoty medal |
2006 | Belgia | Concours Mondial de Bruxelles | 2004 | Srebrny medal |
2005 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2003 | Srebrny medal |
Kategoria: Douloufakis Winery.
Tag: czerwone wytrawne.
Ponadto polecamy
Szczepy: Mavrotragano 60%, Mandilaria 40%
Apelacja: PGI Cyclades
Charakterystyka: Owoce używane do produkcji tego wina pochodzą ze starych krzewów winnych, które mają ponad 60 lat. Fermentacja oraz dojrzewanie wina ma miejsca w zbiornikach ze stali nierdzewnej w ściśle kontrolowanej temperaturze, przez okres jednego roku. Część moszczu fermentuje w beczkach z dębu francuskiego. Wino posiada głęboką, karmazynową szatę. W nosie wyczuwalne nuty malin, truskawek i śliwek. Usta bardzo przyjemne, z dobrze zarysowaną kwasowością, wyczuwalnymi, ciepłymi taninami. Wino doskonale sprawdzi się w towarzystwie czerwonych mięs, dań kuchni śródziemnomorskiej oraz niezbyt ostrych serów.
Temperatura podawania 17-18⁰C
Szczepy: : Syrah
Apelacja: PGI Achaia
Charakterystyka: głęboka ciemno czerwona barwa z purpurowymi refleksami , złożone aromaty czerwonych owoców, czekolady oraz prażonych orzechów z nutą czarnego pieprzu, na podniebieniu bogate z wyraźnymi taninami i zrównoważoną kwasowością, finisz długi orzechowo-laurowy. Do potraw mięsnych w cięższych sosach, wędlin oraz deski serów.
Sugerowana dekantacja na godzinę przed podaniem.
Polecane do przechowywania do 8 lat.
Rodzaj: wino czerwone wytrawne
Apelacja: PGI Drama wino czerwone wytrawne
Szczep Sangiovese 40%, Cabernet Sauvignon 60%
Charakterystyka: Winifikacja typowa dla czerwonego wina z dojrzewaniem w nowych beczkach z dębu francuskiego w okresie 16-18 miesięcy a następnie w butelkach przez 18-24 miesiące w idealnych warunkach piwnicy.
Intensywna barwa rubinowa.
Żywy aromat leśnych owoców idealnie harmonizujący z nutą dębu.
W smaku potężne, dobrze zbudowane z długim intrygująco delikatnym finiszem.
Rekomendowane w temp. 18-20 C do giczy jagnięcej z szafranem, żeberek wieprzowych w sosie gronowym oraz dziczyzny.
Idealne do przechowywania w długim okresie do 12-15 lat.

Szczep: Cabernet Sauvignon/Merlot
Apelacja: PGI Attica
Charakterystyka: głęboka czerwona barwa z fioletowymi refleksami, szlachetne aromaty czerwonych owoców i wanilii , na podniebieniu pełne i wytworne z ujmująco długim finiszem.
Podawać po dekantacji. Wino do celebracji wyjątkowych momentów.
Wyróżnienia:
Challenge International du Vin (France) 2015 : Bronze Medal
Szczepy: Mavro Kalavritino/Cabernet Sauvignon
Apelacja: PGI Achaia 2013
Charakterystyka: głęboka czerwona barwa z refleksami fioletu, aromat czerwonych owoców, czekolady i wanilii, pełne z delikatnymi taninami i długim finiszem, do: potraw z makaronu, mięsnego gulaszu oraz żółtych serów.
Szczep: Agiorgitiko 100%
Charakterystyka: Pierwsza udana proba wytworzenia wina z odmiany Agiorgitiko poza regionem Nemea.
Wino o głębokiej rubinowej barwie produkowane w bardzo ograniczonej ilości, dojrzewające 12 miesięcy w nowych beczkach z dębu francuskiego. Jego intensywny wiśniowy aromat charakterystyczny dla odmiany wspaniale komponuje się z wanilią, cedrem i nutą przypraw.
Na podniebieniu bogaty, pełny smak z doskonałymi taninami i długim aromatycznym finiszem.

Szczep: Agiorgitiko
Apelacja: PDO Nemea
Charakterystyka: głęboka purpurowa barwa z refleksami czerwieni, aromaty czerwonych owoców, prażonych orzechów oraz przypraw, wytworne z dobrze zrównoważonymi taninami i długim finiszem z nutą suszonych owoców.
Sugerowana dekantacja na godzinę przed podaniem wina
Rodzaj: wino czerwone wytrawne
Apelacja: PGI Agora
Szczep: Merlot 85%, Grenache Rouge 15%.
Charakterystyka: Winifikacja typowa dla wina czerwonego.
Żywa rubinowa barwa z odcieniami purpury.
Intrygujący aromat świeżych borówek, wiśni, malin i granatu z nutą fig i agrestu.
Na podniebieniu z rześką kwasowością, delikatnymi taninami i przyjemnym finiszem.
Nadaje się do dłuższego przechowywania – do 5-6 lat.
Najlepsze w temperaturze 16-18C podawane do potraw kuchni śródziemnomorskiej, grillowanych warzyw, duszonego mięsa w lekkim sosie a także średnio ostrych serów i owoców.

Szczep: Cabernet Sauvignon 100%
Charakterystyka: Wino z owoców zebranych na wyjątkowym stoku winnicy o głębokiej rubinowej barwie. Dojrzewa w nowych beczkach z dębu francuskiego przez 18 miesięcy, po czym leżakuje kolejna 2 lata w idealnych warunkach podziemi winnicy. Złożony bukiet czerwonych owoców, karmelu, cedru i czekolady z nutą orzechów i przypraw. Potężny i bogaty smak Cabernet Sauvignon o delikatnej strukturze i miękkich taninach. Długi i trwały finisz.

Rodzaj: wino czerwone wytrawne
Apelacja: PGI Pangeon
Szczep: Syrah 60%, Merlot 40%
Charakterystyka: Winifikacja typowa dla wina czerwonego z dojrzewaniem w beczkach z dębu francuskiego w okresie 4-6 miesięcy.
Żywa rubinowo czerwona barwa z odcieniami purpury.
Bogaty aromat dojrzałych czerwonych owoców i czereśni z nutami czekolady i kawy.
Na podniebieniu dobrze zbudowane z harmonijną kombinacją delikatnej kwasowości i tanin oraz przyjemnym finiszem.
Można je przechowywać do 5 lat.
Najlepsze w temperaturze 15-18C do czerwonego mięsa, gulaszu, zielonych sałat i ostrych serów.

Rodzaj: wino czerwone wytrawne
Apelacja: PGI Drama
Szczep: Cabernet Sauvignon 60%, Merlot 40%
Charakterystyka: Winifikacja typowa dla wina czerwonego z dojrzewaniem w beczkach z dębu francuskiego w okresie 8-12 miesięcy.
Głęboka, czerwono rubinowa barwa.
W nosie aromat borówek i leśnych owoców z nutami kawy i fiołków – charakterystyczna cecha wina z regionu Drama.
W smaku dobrze zbudowane z eleganckimi i przyjemnymi taninami oraz długim finiszem z nutami słodkich owoców i mięty.
Dobrze znosi przechowywanie nawet do 8 lat.
Rekomendowane do podawania w temperaturze 16-18C do grillowanego mięsa a także czerwonych mięs, w tym bogato przyprawionej dziczyzny.

Wino produkowane z owoców pochodzących z najstarszych odmian w winnicy. Maceracja winogron jest przeciągana i razem z fermentacją alkoholową trwa około 20 dni, dzięki czemu wino jest bogatsze oraz bardziej złożone. Potem następuje fermentacja malolaktyczna oraz starzenie wina w beczkach z dębu francuskiego w podziemnych piwnicach. Wino posiada ciemną, głęboką barwę. Aromat przepełniony jest nutami dojrzałych jeżyn, jagód oraz ciemnych wiśni, w tle wanilia oraz goździki. Usta bogate, krągłe, bujne. Finisz długi, zdecydowany, pikantny, z wyraźnymi akcentami beczkowymi. Wino daje bardzo dużo przyjemności już dzisiaj, ale może leżakować jeszcze około 20 lat.
Temperatura podawania 16-18⁰C.
Protected Geographical Indication Epanomi
Wyróżnienia2017 | Syrah 2013 | Gold Medal at Thessaloniki International Wine & Spirits Competition |
Syrah 2013 | Gold Medal at Mundus Vini Spring Tasting, Germany | |
Syrah 2013 | Silver Medal at Vinalies Internationales, France | |
2016 | Syrah 2013 | Silver Medal at Decanter World Wine Awards, UK |
Syrah 2011 | Bronze Medal at Decanter World Wine Awards, UK | |
Syrah 2011 | Silver Medal at Syrah du Monde, France | |
Syrah 2011 | Gold Medal at Mundus Vini Spring Tasting, Germany | |
Syrah 2011 | Gold Medal at Thessaloniki International Wine & Spirits Competition | |
Syrah 2013 | Silver Medal at Thessaloniki International Wine & Spirits Competition | |
2015 | Syrah 2011 | Silver Medal at Decanter World Wine Awards, UK |
Syrah 2011 | Gold Medal at 15th Thessaloniki International Wine Competition | |
2013 | Syrah 2009 | 89 points at Wine & Spirits , Year's Best, Best Buy |
Syrah 2011 | Silver Medal at Decanter World Wine Awards, UK | |
Syrah 2011 | Gold Medal at 13th International Wine Competition of Thessaloniki | |
Oraz 41 innych nagród i odznaczeń w latach 2002-2012 |
Szczepy: 100% Malvasia di Candia Aromatica
Charakterystyka: Posiada jasny złoty kolor, któremu towarzyszy atrakcyjny aromat. Przypomina on kwiaty drzewa cytrynowego, jaśminu oraz egzotycznych owoców jak marakuja czy mango. Smak wytrawny z odświeżającą kwasowością. Przyjemny i długi finish.
Polecamy serwować w temperaturze 9-10°C.
Nagrody i wyróżnienia:
Rok | Kraj | Konkurs | Rocznik | Nagroda |
2017 | U.S.A. | TEXSOM | 2016 | Brązowy medal |
2017 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2016 | Srebrny medal |
2017 | Japonia | Sakura | 2016 | Srebrny medal |
2016 | U.S.A. | TEXSOM | 2015 | Srebrny medal |
2016 | Francja | Tasted 100% Blind - Andreas Larsson | 2015 | 86/100 |
2016 | Japonia | Sakura | 2015 | Złoty medal |
2015 | U.S.A. | Wine Advocate - Mark Squires | 2014 | 90/100 |
2015 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2014 | Srebrny medal |
2014 | Kanada | Wine Align - John Szabo, MS | 2013 | 88/100 |
2014 | U.S.A. | Wine Advocate - Mark Squires | 2013 | 90/100 |
2014 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2013 | Złoty medal |
2013 | U.S.A. | Wine Advocate - Mark Squires | 2011 | 91/100 |
2013 | U.S.A. | Wine Advocate - Mark Squires | 2012 | 90/100 |
2013 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2012 | Złoty medal |
Szczepy: 60% Mavrodaphne /40% Mavro Kalavritino
Apelacja: PGI Achaia
Charakterystyka: głęboka ciemno czerwona barwa z jaśniejszymi refleksami , złożone aromaty czarnego pieprzu dojrzałych owoców, wędzonego mięsa, ciemnej czekolady oraz prażonych orzechów, na podniebieniu bogate z delikatnymi taninami i kwasowością oferującą długie przechowywanie (do 15 lat). Do potraw mięsnych w cięższych sosach, wędlin oraz deski serów.
Sugerowana dekantacja na godzinę przed podaniem.
Wyróżnienia:
Vintage 2009 – 91p R.Parker.
Pionierskie połączenie dwóch miejscowych odmian winogron, Malagousia i Assyrtiko. Po uprzednim kilkugodzinnym kontakcie ze skórką owoców wino fermentuje w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 18-20°C.
Żywy jasno żółty kolor z zielonkawymi refleksami.
Charakterystyczny aromat egzotycznych owoców i nutą zielonego pieprzu, jaśminu, pomarańczy, melona i cytryny.
Na podniebieniu bogate i pełne z delikatnym cytrynowym finishem. Najlepiej spożywać w temperaturze 8-10°C.
Doskonałe z owocami morza, grillowanymi lub gotowanymi rybami lub białym mięsem.
Wspaniale komponuje się z potrawami kuchni azjatyckiej, włoską pastą z białymi sosami, greckimi przekąskami i sałatkami z pomidorami i fetą.
Protected Geographical Indication Epanomi
Nagrody2017 | White 2016 | Silver Medal at Thessaloniki International Wine & Spirits Competition |
2016 | White 2015 | Bronze Medal at Korea Wine Challenge |
White 2015 | Silver Medal at Decanter World Wine Awards, UK | |
White 2015 | Gold Medal at Thessaloniki International Wine & Spirits Competition | |
2015 | White 2014 | Gold Medal at World Wine Awards of Canada |
White 2014 | 91 points, Year's Best, Best Buy at Wine & Spirits Magazine, USA | |
White 2014 | Bronze Medal at Decanter World Wine Awards, UK | |
White 2014 | Silver Medal at Sommelier Wine Awards, UK | |
White 2014 | Silver Medal at 15th Thessaloniki International Wine Competition | |
2014 | White 2013 | Top 100 wines at Wine Spectator Magazine, USA |
White 2013 | Gold Medal at Decanter World Wine Awards, UK | |
White 2013 | Gold Medal at Berlin Wein Trophy, Germany | |
Oraz 59 innych nagród i odznaczeń w latach 1993-2013 |
Apelacja: PDO Nemea
Szczepy: Agiorgitiko.
Charakterystyka: Wytrawne, z aromatem czerwonych owoców, lawendy i toffi, subtelne z aksamitnymi taninami.
Szczepy: Liatiko (10%), Kotsifali (30%) oraz Syrah (60%)
Charakterystyka: Posiada przyjemny rubinowy kolor. Wsród aromatów można rozpoznać czerwone owoce oraz eleganckie nuty pieprzu. Smak jest świeży i owocowy, z wysoką kwasowością i średnimi taninami. Ciekawe i łatwe w piciu wino z doskonałym balansem i przyjemnym finiszem.
Zalecamy serwować w temperaturze 17°C.
Nagrody i wyróżnienia:
Rok | Kraj | Konkurs | Rocznik | Nagroda |
2016 | Wielka Brytania | Decanter | 2014 | Brązowy medal |
2013 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2012 | Srebrny medal |
2004 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2003 | Srebrny medal |
2003 | Francja | Challenge International du Vin | 2001 | Złoty medal |
Rodzaj: wino czerwone wytrawne
Szczep: Cabernet Sauvignon 50%, Merlot 50%.
Charakterystyka: Winifikacja typowa dla czerwonego wina.
Rubinowo czerwona barwa.
Aromaty czerwonych owoców z nutą słodkich przypraw.
Na podniebieniu zaokrąglone z miękkimi taninami i przyjemnym finiszem.
Można je przechowywać do 3 lat.
Podawać w temperaturze 16-18C do pieczonych mięs, gulaszu, zapiekanych potraw z makaronu.

Rodzaj: wino czerwone wytrawne
Apelacja: PGI Drama
Szczep: Cabernet Sauvignon 50%, Cabernet Franc 50%
Charakterystyka: Winifikacja typowa dla czerwonego wina z długą ekstrakcją, dojrzewanie w nowych beczkach z dębu francuskiego w okresie 16-18 miesięcy a następnie w butelkach w idealnych warunkach piwnicy przez kolejne 18 miesięcy.
Głęboka, żywa czerwona barwa.
Aromat owoców leśnych, czarnych jagód, agrestu, dzikich fig i dojrzałej wiśni w doskonałej kombinacji z nutami dębu.
Na podniebieniu dostojne i pełne, dobrze zbudowane i aksamitne. Wino skoncentrowane z dobrze wyważoną kwasowością, dojrzałymi taninami i długim finiszem.
Nadaje się do długiego przechowywania – do 15 lat.
Doskonale komponuje się z czerwonym mięsem w dobrze doprawionych sosach, dziczyzną i dojrzałymi, ostrymi serami.

Szczep: Merlot 85%, Agiorgitiko 15%
Charakterystyka: Niezwykle wino o intensywnej czerwonej barwie, dojrzewające 16 miesięcy w nowych beczkach z dębu francuskiego. Charakteryzuje się intensywnym aromatem czerwonych owoców, czekolady, drewna cedrowego i prażonych orzechów. Wino dobrze zbudowane ze zrównoważoną zawartością tanin, z wysokim potencjałem do długoletniego przechowywania.

Czerwona Mostra
Żywa, purpurowa barwa.
Aromaty czereśni i wiśni, z wyczuwalną nutą wanilii i kawy.
Smak pełny, delikatny, z wyraźnym owocowym akcentem.
Wyprodukowane ze szczepów Agiorgitiko, Syrah i Merlot.
Doskonale do pikantnego czerwonego i grillowanego mięsa, a także kiełbasek i sera.
Więcej na stronie: www.winomostra.pl

Gerovassiliou red blend
Wino wytworzone z odmian Syrah, Merlot i Limnio w warunkach fermentacji klasycznej dla win czerwonych, dojrzewające we francuskich dębowych beczkach. Głęboka rubinowa barwa, skoncentrowane i eleganckie z wyraźnym bukietem ciemnych owoców (dojrzałych śliwek, czereśni i przypraw). Na podniebieniu wyczuwalne delikatne taniny uwydatnione poprzez intensywny owocowy aromat, zharmonizowane i okrągłe. Długi lekko pikantny finisz. Nadaje się do długoletniego przechowywania (10-15 lat). Podawać w temperaturze 16-18 °C. Szczególne dobrze komponuje się z pieczoną wieprzowiną, drobiem, dziczyzną i intensywnie przyprawionym mięsem. Smakuje też z dojrzewającymi serami.Protected Geographical Indication Epanomi
Wyróżnienia2017 | Red 2015 | Silver Medal at Thessaloniki International Wine & Spirits Competition |
2016 | Red 2014 | Silver Medal at Decanter World Wine Awards, UK |
Red 2013 | Silver Medal at Mundus Vini Spring Tasting, Germany | |
Red 2013 | Gold Medal at Berliner Wein Trophy, Germany | |
2015 | Red 2012 | Silver Medal at Decanter World Wine Awards, UK |
2014 | Red 2010 | 90 points, Year's Best at Wine & Spirits, USA |
Red 2011 | Silver Medal at Decanter World Wine Awards, UK | |
2013 | Red 2011 | Bronze Medal at Decanter World Wine Awards, UK |
2012 | Red 2008 | Silver Medal at Vinalies International, Paris |
2011 | Red 2007 | Gold Medal at International Wine Competition of Thessaloniki |
Oraz 56 innych nagród i wyróżnień w latach 1993-2010 |
Szczepy: 100% Vidiano
Charakterystyka: Ma jasny, złoty kolor. Średnio-intensywny aromat cytrusów i żółtych owoców, które łączą się z bardziej intensywnymi aromatami rumianku, jaśminu i przypraw. W jego bogatym smaku można wyczuć nuty moreli i kwiatów. Bardzo przyjemna, zrównoważona kwasowość oraz subtelny finish.
Polecamy serwować w temperaturze 9-10°C.
Nagrody i wyróżnienia:
Rok | Kraj | Konkurs | Rocznik | Nagroda |
2017 | U.S.A. | TEXSOM | 2016 | Srebrny medal |
2016 | Wielka Brytania | Decanter | 2015 | Brązowy medal |
2016 | U.S.A. | TEXSOM | 2015 | Srebrny medal |
2016 | Francja | Tasted 100% Blind - Andreas Larsson | 2014 | 87/100 |
2015 | Wielka Brytania | Decanter | 2014 | Srebrny medal |
2015 | Australia | The Real Review - Huon Hooke | 2014 | Brązowy medal |
2015 | U.S.A. | Wine Advocate - Mark Squires | 2014 | 89/100 |
2015 | Francja | Tasted 100% Blind - Andreas Larsson | 2014 | 86/100 |
2014 | Kanada | Wine Align - John Szabo, MS | 2013 | 89/100 |
2014 | U.S.A. | Wine Advocate - Mark Squires | 2013 | 89/100 |
2013 | U.S.A. | Wine Advocate - Mark Squires | 2012 | 89/100 |
2012 | U.S.A. | Wine Advocate - Mark Squires | 2011 | 88/100 |
2011 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2010 | Złoty medal |
2009 | Belgia | Concours Mondial de Bruxelles | 2008 | Srebrny medal |
2008 | Belgia | Concours Mondial de Bruxelles | 2007 | Srebrny medal |
2008 | Wielka Brytania | London, IWSC | 2007 | Srebrny medal |
Szczepy: 100% Liatiko
Charakterystyka: Aromat zaskakuje bukietem przypraw, oliwek, ciemnych owoców oraz nutą tanin, które, dojrzewając z czasem, rozwijają aromaty przypraw, rodzynek i skóry. Kolor jest jasnoczerwony z pomarańczowym odcieniem, charakterystycznym dla tego szczepu.
Polecamy serwować w temperaturze 17°C.
Nagrody i wyróżnienia:
Rok | Kraj | Konkurs | Rocznik | Nagroda |
2017 | U.S.A. | TEXSOM | 2015 | Srebrny medal |
2016 | U.S.A. | TEXSOM | 2014 | Brązowy medal |
2016 | Japonia | Sakura | 2012 | Srebrny medal |
2015 | U.S.A. | Wine Advocate - Mark Squires | 2013 | 89/100 |
2015 | Francja | Tasted 100% Blind - Andreas Larsson | 2013 | 86/100 |
2014 | U.S.A. | Wine Advocate - Mark Squires | 2011 | 88/100 |
2012 | U.S.A. | Wine Advocate - Mark Squires | 2010 | 88/100 |
2008 | Belgia | Concours Mondial de Bruxelles | 2007 | Srebrny medal |
2007 | Francja | Challenge International du Vin | 2006 | Brązowy medal |
Szczepy: Vilana (70%), Sauvignon Blanc (20%) Muscat White (ze Spiny) (10%)
Charakterystyka: Ma jasny, słomkowy kolor. Posiada aromatyczny i owocowy wyraz, który dominuje w strukturze i charakterze. Wino zachowuje swoją świeżość dzięki doskonale zrównoważonej kwasowości, pozostawiając odświeżający posmak. To wino jest świeże i nie jest przeznaczone do leżakowania, zalecamy szybką konsumpcję.
Polecamy serwować w temperaturze 10°C.
Nagrody i wyróżnienia:
Rok | Kraj | Konkurs | Rocznik | Nagroda |
2017 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2016 | Srebrny medal |
2016 | Wielka Brytania | Decanter | 2015 | Polecony |
2015 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2014 | Złoty medal |
2012 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2011 | Srebrny medal |
2010 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2009 | Srebrny medal |
2009 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2008 | Srebrny medal |
2007 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2006 | Srebrny medal |
2003 | Francja | Challenge International du Vin | 2002 | Srebrny medal |
Wino jest kupażem szczepu czerwonego Syrah oraz białego Viognier. Dodatek białej odmiany do wina czerwonego pozwala łatwiej stabilizować kolor wina oraz wpływa na zwiększenie aromatów. Winogrona fermentowane są oddzielnie w dużych burgundzkich beczkach, następnie razem przechodzą fermentację małolaktyczną, po czym starzone są w beczkach z dębu francuskiego przez okres od 12 do 18 miesięcy. Barwa głęboka, purpurowa z jasnymi refleksami. Nos dystyngowany, pełny dojrzałych jeżyn oraz lukrecji, w tle czarny pieprz i delikatne nuty waniliowe. Usta pełne, krzepkie z wyraźnie wyczuwalnymi taninami, o dobrej kwasowości i bardzo długim zakończeniu.
Temperatura podawania 16-18⁰C
Protected Geographical Indication Epanomi
Wyróżnienia2017 | Evangelo 2013 | Silver Medal at Thessaloniki International Wine & Spirits Competition |
2016 | Evangelo 2011 | Silver Medal at Thessaloniki International Wine & Spirits Competition |
2015 | Evangelo 2011 | 91 points, Year's Best at Wine & Spirits Magazine, USA |
Evangelo 2011 | Silver Medal at 15th Thessaloniki International Wine Competition | |
Evangelo 2010 | Silver Medal at 15th Thessaloniki International Wine Competition | |
2014 | Evangelo 2010 | 94 points, Excellent, Highly Recommended at Ultimate Wine Challenge, USA |
Evangelo 2010 | 92 points, Year's Best at Wine & Spirits, USA | |
Evangelo 2010 | Gold Medal at Thessaloniki International Wine Competition | |
2013 | Evangelo 2009 | 86 points at Mundus Vini International Wine Award, Germany |
Evangelo 2008 | 91 points at Wine & Spirits, Year's Best | |
Oraz 12 innych nagród i wyróżnień w latach 2008-2012 |
Wyjątkowe połączenia wina z trzech rodzimych greckich czerwonych odmian Limnio, Mavroudi i Mavrotragano. O odmianie Limnio z wyspy Limnos wspomina starożytny grecki dramatopisarz Arystofanes w 5 w p.n.e.
Jest to najstarsza sklasyfikowana grecka odmiana winogron.
Wino podlega zasadniczej fermentacji w wielkich dębowych cysternach a po fermentacji jabłkowo-mlekowej dojrzewa z beczkach z dębu francuskiego.
Wyróżnia się ciemnorubinową barwą i intrygującą złożoną strukturą. Na podniebieniu wyczuwalny bukiet jeżyn i czarnych porzeczek z wytrawnym finishem.
Podawać w temperaturze 16-18°C. Nadaje się do bardzo długiego przechowywania w warunkach piwnicy (15-20 lat).
Rekomendowane do ciężkich sosów, gulaszu, pikantnych potraw oraz dziczyzny.
Protected Geographical Indication Epanomi
Wyróżnienia2017 | Avaton 2014 | Silver Medal at Thessaloniki International Wine & Spirits Competition |
Avaton 2013 | Silver Medal at Thessaloniki International Wine & Spirits Competition | |
2016 | Avaton 2012 | Silver Medal at Decanter World Wine Awards, UK |
Avaton 2013 | Silver Medal at Decanter World Wine Awards, UK | |
Avaton 2012 | Silver Medal at Mundus Vini Spring Tasting, Germany | |
Avaton 2012 | Gold Medal at Berliner Wein Trophy, Germany | |
Avaton 2012 | Silver Medal at Thessaloniki International Wine & Spirits Competition | |
2015 | Avaton 2012 | 90 points, Year's Best at Wine & Spirits Magazine, USA |
Avaton 2013 | Silver Medal at Decanter Wolrd Wine Awards, UK | |
Avaton 2012 | Bronze Medal at Decanter World Wine Awards, UK | |
Avaton 2011 | Bronze Medal at Sommelier Wine Awards, UK | |
Avaton 2011 | Silver Medal at Texsom International Wine Awards, Texas | |
Avaton 2012 | Silver Medal at 15th Thessaloniki International Wine Competition | |
Oraz 40 innych nagród i wyróżnień w latach 2005-2014 |
Szczep: Agiorgitiko
Apelacja: PDO Nemea
Charakterystyka: głęboka rubinowa barwa, bogaty aromat wiśni, śliwki, wanilii i przypraw, na podniebieniu pełne i zrównoważone z długim finiszem.
Wyróżnienia:
Thessaloniki International Wine Competition 2015:
Gold Medal International Wine & Spirits Competition (London) 2013: Silver Medal
Szczep: Cabernet Sauvignon 70%, Merlot 20%, Agiorgitiko 10%
Charakterystyka: Winifikacja typowa dla czerwonego wina, leżakowane w beczkach z dębu francuskiego (30% nowe) w okresie 12 miesięcy.
Głęboka, żywa purpurowa barwa.
Aromat owocowy z nutami czereśni, malin, przypraw i tytoniu.
Na podniebieniu pełne, aksamitne z wyczuwalnym smakiem śliwki. Wino skoncentrowane z dobrze wyważoną kwasowością i dojrzałymi taninami. W finiszu długie i eleganckie z nutą przypraw.
Nadaje się do długiego przechowywania – do 15 lat.
Doskonale komponuje się z pieczenią wieprzową i wołowiną w sosie pomidorowym.
Wyróżnienia
Gold Medal, Challenge International du Vin 2012, France
Gold Medal, Selections Mondiales des Vins 2012, Canada
Gold Medal, Mundus Vini 2009, Germany
Trophee Excelence, Citadelles du Vin 2008, France

Szczep : Cabernet Sauvignon 50%, Merlot 50%
Charakterystyka: Wino o pięknej, głębokiej fioletowo-purpurowej barwie, dojrzewające ok. 12 miesięcy w nowych beczkach z francuskiego dębu. Posiada interesujący złożony bukiet dojrzałych czerwonych owoców, karmelu, cedru i czekolady z pikantną nutą na finiszu. Pełny intensywny smak o doskonale zrównoważonej strukturze i wysoka zawartość tanin. Nadaje się do długoletniego przechowywania w warunkach piwnicy.

Szczep: Agiorgitiko 50%, Mavro Kalavritino 30%, Syrah 20%
Apelacja: Wine of Greece
Charakterystyka: żywa czerwona barwa, aromaty czerwonych owoców i dżemu, zrównoważony smak z aksamitnymi taninami i przyjemnym owocowym finiszem.
Szczep: Cabernet Sauvignon 90% - Agiorgitiko 10% zebrane z winnicy w Attyce (okolice Aten)
Charakterystyka: Winifikacja typowa dla czerwonego wina. Leżakowanie w beczkach z dębu francuskiego (w 50% nowe) w okresie 18 miesięcy.
Żywa i głęboka czerwona barwa.
Aromat złożony, owocowy z nutą malin, cedru i przypraw.
Na podniebieniu pełne aksamitne z wyczuwalną śliwką. Smak skoncentrowany o zrównoważonej kwasowości i dojrzałych taninach. Długi finisz z nutą przypraw.
Rekomendowane do wołowiny w ciemnym sosie, pikantnych kulek mięsnych w sosie pomidorowym (soutzoukakia), pieczonej wołowiny z makaronem (giouvetsi), bakłażana faszerowanego mięsem. Idealne do długiego przechowywania, nawet do 20 lat.

Szczepy: Cabernet Sauvignon
Apelacja: PGI Achaia
Charakterystyka: : głęboka ciemno czerwona barwa z purpurowymi refleksami , złożone aromaty dojrzałych czerwonych owoców, ciemnej czekolady oraz prażonych orzechów i pikantnych przypraw, na podniebieniu bogate z wyraźnymi taninami i zrównoważoną kwasowością. Do potraw mięsnych w cięższych sosach, wędlin oraz deski serów.
Sugerowana dekantacja na godzinę przed podaniem.
Polecane do długiego przechowywania – pow. 15 lat.
Recenzje
Wino nie ma jeszcze recenzji.