Opis wina

Alargo Red
Femina White
Szczepy: 100% Malvasia di Candia Aromatica
Charakterystyka: Posiada jasny złoty kolor, któremu towarzyszy atrakcyjny aromat. Przypomina on kwiaty drzewa cytrynowego, jaśminu oraz egzotycznych owoców jak marakuja czy mango. Smak wytrawny z odświeżającą kwasowością. Przyjemny i długi finish.
Polecamy serwować w temperaturze 9-10°C.
Nagrody i wyróżnienia:
Rok | Kraj | Konkurs | Rocznik | Nagroda |
2017 | U.S.A. | TEXSOM | 2016 | Brązowy medal |
2017 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2016 | Srebrny medal |
2017 | Japonia | Sakura | 2016 | Srebrny medal |
2016 | U.S.A. | TEXSOM | 2015 | Srebrny medal |
2016 | Francja | Tasted 100% Blind – Andreas Larsson | 2015 | 86/100 |
2016 | Japonia | Sakura | 2015 | Złoty medal |
2015 | U.S.A. | Wine Advocate – Mark Squires | 2014 | 90/100 |
2015 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2014 | Srebrny medal |
2014 | Kanada | Wine Align – John Szabo, MS | 2013 | 88/100 |
2014 | U.S.A. | Wine Advocate – Mark Squires | 2013 | 90/100 |
2014 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2013 | Złoty medal |
2013 | U.S.A. | Wine Advocate – Mark Squires | 2011 | 91/100 |
2013 | U.S.A. | Wine Advocate – Mark Squires | 2012 | 90/100 |
2013 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2012 | Złoty medal |
Kategoria: Douloufakis Winery.
Tag: białe wytrawne.
Ponadto polecamy
Jasna, limonkowa barwa.
W bukiecie aromaty cytryny, limonki, brzoskwini i kwiatów.
Na podniebieniu trwałe i dobrze zrównoważone.
Wino rześkie, świeże z akcentem owoców cytryny i brzoskwini.
Wyprodukowane ze szczepów Chardonnay, Hamburg Muscat i Roditis.
Doskonałe do ryb i owoców morza, delikatnych białych mięs, wieprzowiny w warzywach i łagodnego żółtego sera.
Więcej na stronie: www.winomostra.pl

Szczepy: 100% Vidiano
Charakterystyka: Ma jasny, złoty kolor. Średnio-intensywny aromat cytrusów i żółtych owoców, które łączą się z bardziej intensywnymi aromatami rumianku, jaśminu i przypraw. W jego bogatym smaku można wyczuć nuty moreli i kwiatów. Bardzo przyjemna, zrównoważona kwasowość oraz subtelny finish.
Polecamy serwować w temperaturze 9-10°C.
Nagrody i wyróżnienia:
Rok | Kraj | Konkurs | Rocznik | Nagroda |
2017 | U.S.A. | TEXSOM | 2016 | Srebrny medal |
2016 | Wielka Brytania | Decanter | 2015 | Brązowy medal |
2016 | U.S.A. | TEXSOM | 2015 | Srebrny medal |
2016 | Francja | Tasted 100% Blind - Andreas Larsson | 2014 | 87/100 |
2015 | Wielka Brytania | Decanter | 2014 | Srebrny medal |
2015 | Australia | The Real Review - Huon Hooke | 2014 | Brązowy medal |
2015 | U.S.A. | Wine Advocate - Mark Squires | 2014 | 89/100 |
2015 | Francja | Tasted 100% Blind - Andreas Larsson | 2014 | 86/100 |
2014 | Kanada | Wine Align - John Szabo, MS | 2013 | 89/100 |
2014 | U.S.A. | Wine Advocate - Mark Squires | 2013 | 89/100 |
2013 | U.S.A. | Wine Advocate - Mark Squires | 2012 | 89/100 |
2012 | U.S.A. | Wine Advocate - Mark Squires | 2011 | 88/100 |
2011 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2010 | Złoty medal |
2009 | Belgia | Concours Mondial de Bruxelles | 2008 | Srebrny medal |
2008 | Belgia | Concours Mondial de Bruxelles | 2007 | Srebrny medal |
2008 | Wielka Brytania | London, IWSC | 2007 | Srebrny medal |
Wino wyprodukowane z doskonałego szczepu Chardonnay uprawianego w winnicy od 1983 roku.
Po kontakcie winnego moszczu ze skórkami winogron następuje fermentacja w beczkach z francuskiego dębu i dojrzewanie w ciągu paru miesięcy.
Żywa jasnożółta barwa z bogatym bukietem smakowym, miodowa tekstura i owoce cytrusowe na podniebieniu z nutą suszonych orzechów i wanilii.
Wino nadaje się do kilkuletniego przechowywania nabierając jeszcze bardziej dojrzałego i mocniejszego charakteru.
Najlepsze w temperaturze 10-12 C podawane do białych ryb, grillowanych owoców morza, ostryg, krabów oraz przystawek z kawiorem.
Protected Geographical Indication Epanomi
Wyróżnienia2017 | Chardonnay 2015 | Silver Medal at Chardonnay du monde, France |
Chardonnay 2016 | Gold Medal at Thessaloniki International Wine & Spirits Competition | |
Chardonnay 2015 | Silver Medal at Thessaloniki International Wine & Spirits Competition | |
2016 | Chardonnay 2015 | Bronze Medal at Korea Wine Challenge |
Chardonnay 2015 | Silver Medal at Decanter World Wine Awards, UK | |
Chardonnay 2015 | Silver Medal at Chardonnay du Monde, France | |
Chardonnay 2015 | Silver Medal at Thessaloniki International Wine & Spirits Competition | |
2015 | Chardonnay 2013 | Silver Medal at Decanter World Wine Awards, UK |
Chardonnay 2014 | Bronze Medal at Decanter World Wine Awards, UK | |
Chardonnay 2014 | Gold Medal at 15th Thessaloniki International Wine Competition | |
2014 | Chardonnay 2012 | Gold Medal at Mundus Vini Great International Wine Award, Germany |
Chardonnay 2010 | 89 points, Very Good, Strong Recommendation at Ultimate Wine Challenge, USA | |
Chardonnay 2013 | Gold Medal at Chardonnay du Monde, France | |
Chardonnay 2012 | Gold Medal at Thessaloniki International Wine Competition | |
Oraz 58 innych nagród i wyróżnień w latach 1998-2013 |
Rodzaj: wino białe wytrawne
Apelacja: PGI Drama
Szczep: Semillion 100%
Charakterystyka: Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 12C. Dojrzewa w nowych akacjowych beczkach w okresie 6-8 miesięcy.
Żywa złocista barwa z zielonymi refleksami.
Aromat dojrzałych owoców o białym miąższu z nutą miodu i akacji.
Na podniebieniu bogaty intrygujący bukiet z przyjemnym kwaskawym finiszem.
Podawać schłodzone do temperatury 10C. Rekomendowane do owoców morza i ryb w lekkich sosach, białych mięs i potraw z warzyw.
Okres przechowywania do 6 lat.

Rodzaj: wino białe wytrawne
Szczep: Sauvignon Blanc 40%, Assyrtico 40%, Muscat 20%
Charakterystyka: Winifikacja klasyczna dla białego wina w niskiej temperaturze.
Jasnozłota żywa barwa.
Delikatny, elegancki aromat owoców o białym miąższu i wiosennych kwiatów.
Na podniebieniu przyjemne i zrównoważone z odświeżającym finiszem.
Przechowywanie do 2 lat.
Podawać w temperaturze 8-10C do potraw kuchni śródziemnomorskiej, ryb, owoców morza, potraw z makaronu i zielonych sałat.

Rodzaj: wino białe wytrawne
Apelacja: PGI Drama
Szczep: Sauvignon Blanc 60%, Ugni Blanc 30%, Muscat of Alexandria 10%
Charakterystyka: Winifikacja typowa dla białego wina w temperaturze 12-15C.
Żywa żółto zielonkawa barwa.
Intensywny aromat owoców z białym miąższem z nutą egzotycznych owoców oraz miodu.
Na podniebieniu rześkie i zrównoważone z delikatną kwasowością i przyjemnym owocowym finiszem.
Można przechowywać do 3 lat.
Doskonałe do ryb i owoców morza oraz białych mięs i dań kuchni śródziemnomorskiej.

Szczepy: Liatiko (10%), Kotsifali (30%) oraz Syrah (60%)
Charakterystyka: Posiada przyjemny rubinowy kolor. Wsród aromatów można rozpoznać czerwone owoce oraz eleganckie nuty pieprzu. Smak jest świeży i owocowy, z wysoką kwasowością i średnimi taninami. Ciekawe i łatwe w piciu wino z doskonałym balansem i przyjemnym finiszem.
Zalecamy serwować w temperaturze 17°C.
Nagrody i wyróżnienia:
Rok | Kraj | Konkurs | Rocznik | Nagroda |
2016 | Wielka Brytania | Decanter | 2014 | Brązowy medal |
2013 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2012 | Srebrny medal |
2004 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2003 | Srebrny medal |
2003 | Francja | Challenge International du Vin | 2001 | Złoty medal |
Szczepy: Assyrtiko 75%, Athiri 25%
Apelacja: Superior Quality «Santorini».
Charakterystyka: Barwa jasna słomkowa. Aromat dojrzałych owoców cytrusowych. Wino rześkie, mineralne, z umiarkowaną kwasowością i długim owocowym finiszem. Najlepsze w temperaturze 10-11°C.
Wyróżnienia:
Oraz 10 innych wyróżnień i medali w latach 2006-2011
2017 | Assyrtiko-Athiri 2016 | Silver Medal at 17th International Wine Competition, Thessaloniki |
Assyrtiko-Athiri 2016 | Silver Medal at TEXSOM International Wine Awards | |
2016 | Assyrtiko-Athiri 2015 | Silver Medal at TEXSOM International Wine Awards |
Assyrtiko-Athiri 2015 | Robert Parker : 92 points | |
2015 | Assyrtiko-Athiri 2014 | Silver Medal at 15th International Wine Competition, Thessaloniki |
Assyrtiko-Athiri 2014 | 87 points, Silver Medal at Germany's International Wine Competition | |
Assyrtiko-Athiri 2014 | Robert Parker: 92 points | |
2014 | Assyrtiko-Athiri 2013 | Silver Medal at 14th International Wine Competition, Thessaloniki |
Assyrtiko-Athiri 2013 | Silver Medal at International Wine and Spirits Competition | |
Assyrtiko-Athiri 2013 | Robert Parker: 90 points | |
Assyrtiko-Athiri 2013 | Wine and Spirit August tastings : 88 points | |
2013 | Assyrtiko-Athiri 2012 | Robert Parker: 91 points |
2012 | Assyrtiko-Athiri 2011 | Robert Parker: 90 points |
Szczep Sauv. Blanc 85%, Αssyrtico 10%, Semillon 5%
Charakterystyka: Winifikacja typowa dla białych win.
Barwa jasna słomkowa z zielonkawymi refleksami.
Aromat brzoskwini, cytrusów i owoców egzotycznych z nutą ananasa.
W smaku wyczuwalny świeży bukiet owoców egzotycznych ze zrównoważoną kwasowością.
Rekomendowane do zielonych sałatek, małych smażonych rybek, serów ( w tym białe i kozie).
Wyróżnienia:
Gold Medal, Selections Mondiales 2011, Canada
Gold Medal, Challenge International du Vin 2010, France

Szczep: Chardonnay 85%, Assyrtiko 15%
Charakterystyka: Wyróżniające się wino o żółto-zielonej barwie ze złotymi refleksami. Intensywny aromat praliny orzechów laskowych i żółtych owoców z nutą wanilii i miodu.
Przechowywanie w dębowych beczkach w ciągu 5 miesięcy nadaje mu pełnego charakteru z przyjemną kwasowością, jedwabistej strukturze i aromatycznym owocowym finiszu.
Nadaje się wyjątkowo do długoletniego przechowywania.

Rodzaj: wino białe wytrawne
Apelacja: PGI Drama
Szczep: Sauvignon Blanc 100%
Charakterystyka: W procesie winifikacji następuje kontakt soku ze skórkami w celu wydobycia potencjału aromatów Sauvignon Blanc oraz fermentacja w temperaturze dobranej do charakterystyki zebranych winogron. Wino dojrzewa w wyselekcjonowanych dębowych beczkach w okresie 6 miesięcy.
Czysta żółto złocista barwa.
W nosie wyczuwalne zapachy nektarynki, zielonych jabłek i gruszki z nutą bazylii i mięty.
Na podniebieniu bogate i w pełni zbudowane, z rześką kwasowością i eleganckim finiszem.
Podawać w temp. 10-12C do owoców morza, tłustych ryb, wędzonego łososia, białych mięs i drobiu w lekkim sosie.
Można przechowywać do 4-5 lat.

Szczepy: Vilana (70%), Sauvignon Blanc (20%) Muscat White (ze Spiny) (10%)
Charakterystyka: Ma jasny, słomkowy kolor. Posiada aromatyczny i owocowy wyraz, który dominuje w strukturze i charakterze. Wino zachowuje swoją świeżość dzięki doskonale zrównoważonej kwasowości, pozostawiając odświeżający posmak. To wino jest świeże i nie jest przeznaczone do leżakowania, zalecamy szybką konsumpcję.
Polecamy serwować w temperaturze 10°C.
Nagrody i wyróżnienia:
Rok | Kraj | Konkurs | Rocznik | Nagroda |
2017 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2016 | Srebrny medal |
2016 | Wielka Brytania | Decanter | 2015 | Polecony |
2015 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2014 | Złoty medal |
2012 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2011 | Srebrny medal |
2010 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2009 | Srebrny medal |
2009 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2008 | Srebrny medal |
2007 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2006 | Srebrny medal |
2003 | Francja | Challenge International du Vin | 2002 | Srebrny medal |
Szczep: Assyrtiko 40%, Sauvignon Blanc 60%
Charakterystyka: Delikatna żółto zielona barwa i wyjątkowa przejrzystość. Niezwykły związek światowej aromatycznej odmiany Sauvignon z greckim Assyrtico dający wino o mocnym aromacie egzotycznych owoców, brzoskwini oraz cytrusów. Bogaty, doskonale zrównoważony smak z przyjemną kwasowością i aromatycznym posmakiem.

Szczep: Roditis/Sideritis/Muscat Rio
Apelacja: Wine of Greece
Charakterystyka: łagodnie wytrawne, elegancki owocowy bukiet, na podniebieniu zrównoważone z doskonale dobraną kwasowością i rześkim owocowym finiszem,
do: słodko-kwaśnych sałatek i owoców morza.
Szczepy: Assyrtiko 100%
Apelacja: Superior Quality PDO «Santorini».
Winifikacja: Fermentacja w beczkach z dębu francuskiego oraz dojrzewanie na osadach drożdżowych w okresie 6 miesięcy ΅Άsur liesΆΆ.
Charakterystyka: jasna złota barwa, dyskretny aromat dębu z nutami owoców cytrusowych, na podniebieniu pełne, okrągłe i rześkie z typowym dla wina z Santorini mineralnym charakterem.
Najlepsze w temp. 12° C.
Początek uprawy w winnicy odmiany Viognier pod nadzorem Uniwersytetu Arystotelesa w Thessalonikach sięga 1993 roku.
Po kontakcie winnego soku ze skórką winogron rozpoczyna się właściwa fermentacja w beczkach z francuskiego dębu.
Następnie wino dojrzewa nabierając łagodnego pełnego smaku.
Wino w intensywnym złotym kolorze i owocowym bukiecie brzoskwiń, oraz gruszek. W finishu wyczuwalny delikatny przydymiony aromat.
Doskonałe do spożycia jako świeże, ale też nadaje się do kilkuletniego przechowywania w piwnicy.
Podawać schłodzone w temperaturze 10-12°C do krabów, potraw z szparagów oraz krewetek. Rekomendowane do kuchni azjatyckiej.
Protected Geographical Indication Epanomi
Wyróżnienia2017 | Viognier 2016 | Silver Medal at Thessaloniki International Wine & Spirits Competition |
Viognier 2016 | Gold Medal at Berliner Wein Trophy, Germany | |
Viognier 2016 | Gold Medal at Mundus Vini Spring Tasting, Germany | |
Viognier 2016 | Gold Medal at Vinalies Internationales, France | |
2016 | Viognier 2015 | Gold Medal at Korea Wine Challenge |
Viognier 2015 | Bronze Medal at Decanter World Wine Awards, UK | |
Viognier 2014 | Bronze Medal at Decanter World Wine Awards, UK | |
Viognier 2015 | Gold Medal at Thessaloniki International Wine & Spirits Competition | |
Viognier 2014 | Gold Medal at Thessaloniki International Wine & Spirits Competition | |
2015 | Viognier 2014 | 90 points, Year's Best at Wine & Spirits Magazine, USA |
Viognier 2013 | Gold Medal at Decanter World Wine Awards, UK | |
Viognier 2014 | Silver Medal at Decanter World Wine Awards, UK | |
Viognier 2014 | Silver Medal at Sommelier Wine Awards, UK | |
Viognier 2013 | Silver Medal at Texsom International Wine Awards, Texas | |
Viognier 2014 | Silver Medal at 15th Thessaloniki International Wine Competition | |
2014 | Viognier 2012 | 93 points, Year's Best at Wine & Spirits, USA |
Viognier 2013 | Gold Medal at Decanter World Wine Awards, UK | |
Viognier 2013 | Silver Medal at Thessaloniki International Wine Competition | |
Oraz 41 innych nagród i odznaczeń w latach 2001-2013 |
Szczep: Sauvignon Blanc 100%
Charakterystyka: Winifikacja typowa dla wina białego z leżakowaniem w dębowych beczkach w okresie 4 miesięcy.
Czysta jasno żółta barwa ze złocistymi refleksami.
Aromat typowy dla odmiany Sauvignon, bukiet zapachowy białych kwiatów uzupełniony delikatnymi nutami masła i wanilii.
Na podniebieniu delikatny miękki smak owoców egzotycznych i mango harmonizujący ze zrównoważoną kwasowością wina. Długi elegancki finisz z nutami owocowymi i dębu.
Rekomendowane do grillowanych tłustych ryb, warzywnych zapiekanek, gołąbków i zupy rybnej.
Nadaje się do dłuższego przechowywania 7-10 lat
Wyróżnienia:
Gold Medal,Challenge International du Vin 2010, France
Gold Medal,Citadelles du Vin 2010, France
Silver Medal, Vinalies International 2009, France
Silver Medal, Mundus Vini 2009, Germany

Pojemność: 0,5L i 2L
Szczep: Savatiano
Wino o charakterystycznym żywicznym smaku i aromacie, delikatne, najpopularniejsza „retsina” w Grecji,
Wino znane milionom Polaków odwiedzającym co roku Grecję!
Szczepy: 100% Liatiko
Charakterystyka: Aromat zaskakuje bukietem przypraw, oliwek, ciemnych owoców oraz nutą tanin, które, dojrzewając z czasem, rozwijają aromaty przypraw, rodzynek i skóry. Kolor jest jasnoczerwony z pomarańczowym odcieniem, charakterystycznym dla tego szczepu.
Polecamy serwować w temperaturze 17°C.
Nagrody i wyróżnienia:
Rok | Kraj | Konkurs | Rocznik | Nagroda |
2017 | U.S.A. | TEXSOM | 2015 | Srebrny medal |
2016 | U.S.A. | TEXSOM | 2014 | Brązowy medal |
2016 | Japonia | Sakura | 2012 | Srebrny medal |
2015 | U.S.A. | Wine Advocate - Mark Squires | 2013 | 89/100 |
2015 | Francja | Tasted 100% Blind - Andreas Larsson | 2013 | 86/100 |
2014 | U.S.A. | Wine Advocate - Mark Squires | 2011 | 88/100 |
2012 | U.S.A. | Wine Advocate - Mark Squires | 2010 | 88/100 |
2008 | Belgia | Concours Mondial de Bruxelles | 2007 | Srebrny medal |
2007 | Francja | Challenge International du Vin | 2006 | Brązowy medal |
Szczep: Lagorthi/Riesling
Apelacja: PGI Achaia 2014
Charakterystyka: wytrawne, intensywny elegancki aromat egzotycznych owoców z nutą mineralną, na podniebieniu delikatna kwasowość Rieslinga złagodzona okrągłą nutą odmiany Lagorthi. do: sałatek, białego sera, owoców morza, białego mięsa w lekkim sosie.
Wino produkowane wyłącznie z odmiany Sauvignon Blanc. Po kontakcie ze skórkami jest fermentowane w beczkach z dębu francuskiego, a następnie leżakuje na drożdżach przez kilka miesięcy. Dzięki czemu nabiera niezwykłej złożoności i charakteru. Barwa jasno-żółta ze złotymi refleksami. Nos owocowy z nutami ziołowymi oraz beczkowymi. W bukiecie dominujące nuty ananasa i melona, w tle świeża trawa oraz wanilia. Usta świeże, z wyraźnie zarysowaną kwasowością, o dobrej strukturze i długim finiszu. W posmaku wyczuwalne nuty dębowe. Wino dobrze podkreśli smak skorupiaków, ryb przygotowywanych z masłem i cytryną, drobiu oraz wieprzowiny.
Temperatura podawania 10-12°C
Protected Geographical Indication Epanomi
Wyróżnienia2016 | Sauvignon Blanc-Fumé 2015 | Best Greek Wine at Korea Wine Challenge |
Sauvignon Blanc-Fumé 2015 | Silver Medal at Decanter World Wine Awards, UK | |
Sauvignon Blanc-Fumé 2015 | Gold Medal at Mundus Vini Spring Tasting, Germany | |
2015 | Sauvignon Blanc-Fumé 2014 | 90 points, Year's Best at Wine & Spirits Magazine, USA |
Sauvignon Blanc-Fumé 2014 | Gold Medal at 15th Thessaloniki International Wine Competition | |
2014 | Sauvignon Blanc-Fumé 2012 | 92 points, Excellent, Highly Recommended at Ultimate Wine Challenge, USA |
Sauvignon Blanc-Fumé 2013 | Silver Medal at Decanter World Wine Awards, UK | |
Sauvignon Blanc-Fumé 2013 | Silver Medal at Thessaloniki International Wine Competition | |
2013 | Sauvignon Blanc-Fumé 2012 | Gold Medal at Mundus Vini International Wine Award, Germany |
Sauvignon Blanc-Fumé 2012 | Bronze Medal at Decanter World Wine Awards, UK | |
Sauvignon Blanc-Fumé 2012 | Gold Medal at 13th International Wine Competition of Thessaloniki | |
Oraz 27 innych nagród i odznaczeń w latach 1999-2012 |
Szczep: Semillon 50%, Assyrtiko 50%
Charakterystyka: Wino o żółto-zielonkawej barwie, dojrzewające w beczkach z francuskiego dębu w okresie 8 miesięcy. Charakterystyczny miodowy aromat moreli charakterystyczny dla odmiany Semillion doskonale łączy się nutami cytryny i limonki szczepu Assyrtico z północnej Grecji. W procesie dojrzewania wino nabiera szlachetnego charakteru z nutkami wanilii i suszonych orzechów, odznacza sie pełnym smakiem, zrównoważoną kwasowością i potencjałem do dłuższego przechowywania.

Wino wytworzone wyłącznie z greckiej odmiany winogron Malagousia zachowanych przed wyginięciem dzięki staraniom Vangelisa Gerovassiliou.
Po kontakcie ze skórką owoców w celu wydobycia bogatych aromatów winny sok podlega częściowej fermentacji w dębowych beczkach gdzie następnie dojrzewa przez kilka miesięcy, zyskując głębię smaku i kwiatowy aromat. Posiada słomkowo-zielonkawy kolor z aromatem dojrzałych owoców takich jak gruszka, mango i cytrusów. Na podniebieniu wyczuwalny pobudzający aromat skórki cytrynowej uwydatniający walory smakowe z wyważonym finishem.
Najlepsze w temperaturze 8-10°C. Idealnie pasuje do dań kuchni śródziemnomorskiej, owoców morza, drobiu, dań z makaronu z lekkimi sosami i świeżych sałatek warzywnych.
Protected Geographical Indication Epanomi
Wyróżnienia2017 | Malagousia 2015 | Gold Medal at TexSom International Wine Awards, USA |
Malagousia 2016 | Silver Medal at Thessaloniki International Wine & Spirits Competition | |
Malagousia 2016 | Silver Medal at Vinalies Internationales, France | |
2016 | Malagousia 2015 | Silver Medal at Korea Wine Challenge |
Malagousia 2014 | Silver Medal at Decanter World Wine Awards, UK | |
Malagousia 2015 | Silver Medal at Decanter World Wine Awards, UK | |
Malagousia 2015 | Gold Medal at Sommelier Wine Awards, UK | |
Malagousia 2015 | Food Match Trophy at Sommelier Wine Awards, UK | |
Malagousia 2015 | Critic's Choice Trophy at Sommelier Wine Awards, UK | |
Malagousia 2015 | Gold Medal at Vinalies Internationales, France | |
Malagousia 2015 | Gold Medal at Mundus Vini Spring Tasting, Germany | |
Malagousia 2015 | Best of Show Greece White at Mundus Vini Spring Tasting, Germany | |
Malagousia 2014 | Silver Medal at Mundus Vini Spring Tasting, Germany | |
Malagousia 2015 | Gold Medal at Berliner Wein Trophy, Germany | |
2015 | Malagousia 2013 | The Enthusiast 100 at Wine Enthusiast Magazine, USA |
Malagousia 2014 | 92 points, Year's Best at Wine & Spirits Magazine, USA | |
Malagousia 2014 | Silver Medal at Decanter World Wine Awards, UK | |
Malagousia 2014 | Bronze Medal at Sommelier Wine Awards, UK | |
Malagousia 2013 | Gold Medal at Texsom International Wine Awards, Texas | |
Malagousia 2014 | Silver Medal at Mundus Vini, Germany | |
Oraz 39 innych nagród i wyróżnień w latach 2003-2014 |
Apelacja: PGI Peloponnese
Szczepy: Moschofilero/Sauvignon Blanc.
Charakterystyka: Wytrawne o intensywnym aromacie róży i kwiatu cytryny, rześkie i kwiatowe o zrównoważonej kwasowości.
Pojemność: 0,5L
Szczep: Roditis
Elegancka i łagodna retsina o aromacie gruszki, zielonego jabłka i melona z nutą limonki, mastihi z Chios i świeżej sosnowej żywicy.
Do: sałatek, typowych greckich przekąsek a także chałwy
Wyróżnienia:
Silver Medal International Wine Competition of Thessaloniki 2010
Silver Medal Decanter magazine UK 2015
Miło zaskoczy koneserów nieprzekonanych do tej pory do tradycyjnej greckiej retsiny.
Szczepy: Assyrtico 100%
Apelacja: PDO «Santorini».
Characterystyka: jasna słomkowa barwa z zielonymi refleksami, intensywny aromat cytrusów, doskonała struktura z głębią aromatu oraz kwasowości nadającej świeży, mineralny i szlachetny charakter z długim owocowym finiszem.
Wina z Santorini wyróżniają się swoim unikalnym charakterem, jako że region ten jako jeden z nielicznych w Europie uniknął inwazji filoksery dzięki wulkanicznej glebie.
Wino produkowane jest w owoców zbieranych później niż zazwyczaj. Zabieg ten stosowany jest tylko wtedy kiedy pozwalają na to warunki pogodowe. Owoce narażone dłużej na działanie słońca powoli odwadniają się, dzięki czemu wzrasta w nich poziom cukrów. Moszcz uzyskany z owoców jest fermentowany w beczkach z dębu francuskiego, a następnie starzony w nich przez trzy lata. Sam proces fermentacji przebiega bardzo wolno i kończy się po upływie mniej więcej miesiąca. Barwa słomkowo-złota. Nos żywy, owocowy. Przepełniony aromatami dojrzałych brzoskwini, moreli, gruszek oraz mango. W tle delikatne nuty miodu oraz wanilii. Usta owocowe, słodkie z odświeżającą kwasowością. Finisz długi, bardzo przyjemny, owocowy.
Protected Geographical Indication Epanomi
Wyróżnienia2016 | Malagousia Late Harvest 2009 | Bronze Medal at Decanter World Wine Awards, UK |
2013 | Malagousia Late Harvest 2009 | Bronze Medal at Decanter World Wine Awards, UK |
2009 | Malagousia Late Harvest 2004 | Silver Medal at International Wine Challenge |
Malagousia Late Harvest 2004 | Bronze Medal at International Wine & Spirit Competition, UK |
Szczepy: 100% Syrah (z Krety)
Charakterystyka: To wino ma bardzo ciemny, czerwony kolor. W kompleksowym, aromatycznym bukiecie można rozpoznać zapach śliwki, dżemu wiśniowego, wanilii, suszonej szynki i czekolady. Posiada bogaty profil smakowy, który z czasem nabiera jeszcze więcej mocy. Finish ostry i długi.
Polecamy serwować w temperaturze 17°C.
Nagrody i wyróżnienia:
Rok | Kraj | Konkurs | Rocznik | Nagroda |
2012 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2009 | Srebrny medal |
2011 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2008 | Złoty medal |
2011 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2006 | Srebrny medal |
2010 | Belgia | Concours Mondial de Bruxelles | 2008 | Srebrny medal |
2010 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2008 | Srebrny medal |
2010 | Francja | Challenge International du Vin | 2008 | Srebrny medal |
2009 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2007 | Srebrny medal |
2008 | Wielka Brytania | London, IWSC | 2006 | Brązowy medal |
2008 | Belgia | Concours Mondial de Bruxelles | 2006 | Srebrny medal |
2007 | Francja | Challenge International du Vin | 2005 | Brązowy medal |
2007 | Wielka Brytania | London, IWSC | 2005 | Brązowy medal |
2006 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2004 | Złoty medal |
2006 | Belgia | Concours Mondial de Bruxelles | 2004 | Srebrny medal |
2005 | Grecja | Thessaloniki I.W.S.C. | 2003 | Srebrny medal |
Rodzaj: wino białe wytrawne
Apelacja: PGI Pangeon
Szczep: Semillon 40%, Sauvignon Blanc 60%
Charakterystyka: Winifikacja typowa dla wina białego w niskiej temperaturze z dojrzewaniem w ciągu 3 miesięcy w tankach i towarzyszącym procesem battonage.
Jasnozłocista barwa z zielonkawymi odcieniami.
Dominują aromaty świeżo skoszonej trawy zaokrąglone zapachem limonki i jaśminu.
Na podniebieniu bogate i zadziwiająco świeże ze zrównoważoną kwasowością. Delikatny metaliczny finisz typowy dla śródziemnomorskiego pochodzenia.
Nadaje się do przechowywania w okresie do 3 lat.
Rekomendowane w temperaturze 8-10C do owoców morza, białych delikatnych mięs, sałatek z lekkim dressingiem, pasty z łagodnymi sosami.

Recenzje
Wino nie ma jeszcze recenzji.