Opis wina

The Black Sheep Semillon – Sauvignon Blanc
Solitaire
Rodzaj: wino białe delikatnie musujące
Szczep: Trebiano 70%, Muscat 30%
Charakterystyka: Winifikacja w kontrolowanej temperaturze w zamkniętych tankach typowa dla wina musującego, fermentacja na osadach drożdżowych.
Jasno żółta barwa.
Świeży aromat letnich owoców o białym miąższu.
Na podniebieniu przyjemnie odświeżające z rześką cytrynową kwasowością zrównoważoną delikatną nutą słodyczy, bogate, w finiszu wyczuwalne szlachetne nuty brzoskwiń i frezji.
Najlepsze w temperaturze 8C do owoców morza, wykwintnych krokietów, tart, lekkich deserów, lodów i owoców. Polecane jako doskonały aperitif.
Można je przechowywać do 3 lat.
Kategoria: Nico Lazaridi.
Tag: wino musujące.
Ponadto polecamy
Rodzaj: wino czerwone wytrawne
Apelacja: PGI Drama
Szczep: Cabernet Sauvignon 50%, Cabernet Franc 50%
Charakterystyka: Winifikacja typowa dla czerwonego wina z długą ekstrakcją, dojrzewanie w nowych beczkach z dębu francuskiego w okresie 16-18 miesięcy a następnie w butelkach w idealnych warunkach piwnicy przez kolejne 18 miesięcy.
Głęboka, żywa czerwona barwa.
Aromat owoców leśnych, czarnych jagód, agrestu, dzikich fig i dojrzałej wiśni w doskonałej kombinacji z nutami dębu.
Na podniebieniu dostojne i pełne, dobrze zbudowane i aksamitne. Wino skoncentrowane z dobrze wyważoną kwasowością, dojrzałymi taninami i długim finiszem.
Nadaje się do długiego przechowywania – do 15 lat.
Doskonale komponuje się z czerwonym mięsem w dobrze doprawionych sosach, dziczyzną i dojrzałymi, ostrymi serami.

Rodzaj: wino białe wytrawne
Apelacja: PGI Pangeon
Szczep: Semillon 40%, Sauvignon Blanc 60%
Charakterystyka: Winifikacja typowa dla wina białego w niskiej temperaturze z dojrzewaniem w ciągu 3 miesięcy w tankach i towarzyszącym procesem battonage.
Jasnozłocista barwa z zielonkawymi odcieniami.
Dominują aromaty świeżo skoszonej trawy zaokrąglone zapachem limonki i jaśminu.
Na podniebieniu bogate i zadziwiająco świeże ze zrównoważoną kwasowością. Delikatny metaliczny finisz typowy dla śródziemnomorskiego pochodzenia.
Nadaje się do przechowywania w okresie do 3 lat.
Rekomendowane w temperaturze 8-10C do owoców morza, białych delikatnych mięs, sałatek z lekkim dressingiem, pasty z łagodnymi sosami.

Rodzaj: wino białe wytrawne
Szczep: Sauvignon Blanc 40%, Assyrtico 40%, Muscat 20%
Charakterystyka: Winifikacja klasyczna dla białego wina w niskiej temperaturze.
Jasnozłota żywa barwa.
Delikatny, elegancki aromat owoców o białym miąższu i wiosennych kwiatów.
Na podniebieniu przyjemne i zrównoważone z odświeżającym finiszem.
Przechowywanie do 2 lat.
Podawać w temperaturze 8-10C do potraw kuchni śródziemnomorskiej, ryb, owoców morza, potraw z makaronu i zielonych sałat.

Rodzaj: wino czerwone wytrawne
Apelacja: PGI Drama wino czerwone wytrawne
Szczep Sangiovese 40%, Cabernet Sauvignon 60%
Charakterystyka: Winifikacja typowa dla czerwonego wina z dojrzewaniem w nowych beczkach z dębu francuskiego w okresie 16-18 miesięcy a następnie w butelkach przez 18-24 miesiące w idealnych warunkach piwnicy.
Intensywna barwa rubinowa.
Żywy aromat leśnych owoców idealnie harmonizujący z nutą dębu.
W smaku potężne, dobrze zbudowane z długim intrygująco delikatnym finiszem.
Rekomendowane w temp. 18-20 C do giczy jagnięcej z szafranem, żeberek wieprzowych w sosie gronowym oraz dziczyzny.
Idealne do przechowywania w długim okresie do 12-15 lat.

Rodzaj: wino białe wytrawne
Apelacja: PGI Drama
Szczep: Sauvignon Blanc 60%, Ugni Blanc 30%, Muscat of Alexandria 10%
Charakterystyka: Winifikacja typowa dla białego wina w temperaturze 12-15C.
Żywa żółto zielonkawa barwa.
Intensywny aromat owoców z białym miąższem z nutą egzotycznych owoców oraz miodu.
Na podniebieniu rześkie i zrównoważone z delikatną kwasowością i przyjemnym owocowym finiszem.
Można przechowywać do 3 lat.
Doskonałe do ryb i owoców morza oraz białych mięs i dań kuchni śródziemnomorskiej.

Rodzaj: wino czerwone wytrawne
Apelacja: PGI Pangeon
Szczep: Syrah 60%, Merlot 40%
Charakterystyka: Winifikacja typowa dla wina czerwonego z dojrzewaniem w beczkach z dębu francuskiego w okresie 4-6 miesięcy.
Żywa rubinowo czerwona barwa z odcieniami purpury.
Bogaty aromat dojrzałych czerwonych owoców i czereśni z nutami czekolady i kawy.
Na podniebieniu dobrze zbudowane z harmonijną kombinacją delikatnej kwasowości i tanin oraz przyjemnym finiszem.
Można je przechowywać do 5 lat.
Najlepsze w temperaturze 15-18C do czerwonego mięsa, gulaszu, zielonych sałat i ostrych serów.

Rodzaj: wino czerwone wytrawne
Apelacja: PGI Drama
Szczep: Cabernet Sauvignon 60%, Merlot 40%
Charakterystyka: Winifikacja typowa dla wina czerwonego z dojrzewaniem w beczkach z dębu francuskiego w okresie 8-12 miesięcy.
Głęboka, czerwono rubinowa barwa.
W nosie aromat borówek i leśnych owoców z nutami kawy i fiołków – charakterystyczna cecha wina z regionu Drama.
W smaku dobrze zbudowane z eleganckimi i przyjemnymi taninami oraz długim finiszem z nutami słodkich owoców i mięty.
Dobrze znosi przechowywanie nawet do 8 lat.
Rekomendowane do podawania w temperaturze 16-18C do grillowanego mięsa a także czerwonych mięs, w tym bogato przyprawionej dziczyzny.

Rodzaj: wino białe wytrawne
Apelacja: PGI Drama
Szczep: Semillion 100%
Charakterystyka: Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 12C. Dojrzewa w nowych akacjowych beczkach w okresie 6-8 miesięcy.
Żywa złocista barwa z zielonymi refleksami.
Aromat dojrzałych owoców o białym miąższu z nutą miodu i akacji.
Na podniebieniu bogaty intrygujący bukiet z przyjemnym kwaskawym finiszem.
Podawać schłodzone do temperatury 10C. Rekomendowane do owoców morza i ryb w lekkich sosach, białych mięs i potraw z warzyw.
Okres przechowywania do 6 lat.

Rodzaj: wino czerwone wytrawne
Szczep: Cabernet Sauvignon 50%, Merlot 50%.
Charakterystyka: Winifikacja typowa dla czerwonego wina.
Rubinowo czerwona barwa.
Aromaty czerwonych owoców z nutą słodkich przypraw.
Na podniebieniu zaokrąglone z miękkimi taninami i przyjemnym finiszem.
Można je przechowywać do 3 lat.
Podawać w temperaturze 16-18C do pieczonych mięs, gulaszu, zapiekanych potraw z makaronu.

Rodzaj: wino czerwone wytrawne
Apelacja: PGI Agora
Szczep: Merlot 85%, Grenache Rouge 15%.
Charakterystyka: Winifikacja typowa dla wina czerwonego.
Żywa rubinowa barwa z odcieniami purpury.
Intrygujący aromat świeżych borówek, wiśni, malin i granatu z nutą fig i agrestu.
Na podniebieniu z rześką kwasowością, delikatnymi taninami i przyjemnym finiszem.
Nadaje się do dłuższego przechowywania – do 5-6 lat.
Najlepsze w temperaturze 16-18C podawane do potraw kuchni śródziemnomorskiej, grillowanych warzyw, duszonego mięsa w lekkim sosie a także średnio ostrych serów i owoców.

Rodzaj: różowe wytrawne
Apelacja: PGI Drama
Szczep: Grenache Rouge
Charakterystyka: Winifikacja typowa dla różowego wina, fermentacja w niskiej temperaturze 12-14C.
Barwa soku z granatów z fioletowymi odcieniami.
Intrygujący aromat mango, grejpfruta i niedojrzałych czerwonych owoców.
Na podniebieniu żywe i rześkie z wyczuwalną słodyczą zrównoważoną delikatną kwasowością i przyjemnym finiszem.
Można przechowywać do 2-3 lat.
Podawać w temperaturze 10C do zielonych sałat, serowej pity z fetą (tiropita), serów z niebieską pleśnią i potraw kuchni chińskiej.

Rodzaj: wino białe wytrawne
Apelacja: PGI Drama
Szczep: Sauvignon Blanc 100%
Charakterystyka: W procesie winifikacji następuje kontakt soku ze skórkami w celu wydobycia potencjału aromatów Sauvignon Blanc oraz fermentacja w temperaturze dobranej do charakterystyki zebranych winogron. Wino dojrzewa w wyselekcjonowanych dębowych beczkach w okresie 6 miesięcy.
Czysta żółto złocista barwa.
W nosie wyczuwalne zapachy nektarynki, zielonych jabłek i gruszki z nutą bazylii i mięty.
Na podniebieniu bogate i w pełni zbudowane, z rześką kwasowością i eleganckim finiszem.
Podawać w temp. 10-12C do owoców morza, tłustych ryb, wędzonego łososia, białych mięs i drobiu w lekkim sosie.
Można przechowywać do 4-5 lat.

Recenzje
Wino nie ma jeszcze recenzji.